De nieuwste video vind je hier! Het vierde en laatste interview: Joost in Australie !

donderdag 4 november 2010

"live" tourguides...zo 2009

Wie kent het niet? Tijdens je vakantie lekker luieren, beetje winkelen, belachelijke souvenirs kopen, vooral een bruint tintje krijgen in de zon en uitgaan totdat je weer aan vakantie toe bent.
Na contact te hebben gehad met het thuisfront met vragen als: hoe het is daar en wat heb je allemaal gezien?...betrap je jezelf erop dat je denkt :"Oh wacht.....in welke stad ben ik dan eigenlijk? Geschiedenis? Ja ik heb wel wat oude inwoners en gebouwen gezien ja....maar verder?..."

Zonde, zonde..en zonde natuurlijk. Een stad waar je je bezoek aan brengt en waar je misschien wel vele dagen doorbrengt heeft vaak meer te bieden dan zo 1, 2, 3 te zien is. Wat velen doen (maar eigenlijk meestal de 'iets oudere mensen' of gezinnen) is een tourguide in de arm nemen. Die sleurt je dan door alle straatjes heen en zo zie je in sneltreinvaart een andere kant van de stad.
Nadelen hieraan zijn; je bent soms met een te grote groep, in vragen stellen heb je dan al geen zin meer, het gevolg is dat je als een kudde schapen achter een leider aanloopt en om het nog vervelender te maken, wordt je vaak bij een 'vriend' afgedropt die toevallig een galerie of ander winkeltje heeft met prullaria (echt heeeeel typerend voor deze omgeving zeggen ze dan;)).

Gelukkig zijn er ook andere middelen die over het algemeen weinig kosten of zelfs gratis zijn!
Via Itunes en verschillende andere websites kan je namelijk Podcasts downloaden, dit zijn eigenlijk gewoon geluidsopnames (mp3) die je kan downloaden en op je Ipod of een andere mp3 speler kan zetten. Koptelefoon erin en rondlopen maar! Zo heb je een prive gids in je oor en je kan hem ook pauzeren als je er even genoeg van hebt of als je op je route afgeleid raakt door een leuke winkel.

Hoe kom je eraan?
Laneway tour, Melbourne
- Een voorbeeld hiervan is te vinden op de website van That's Melbourne .
Hier staan een viertal tours die je langs de highlights van Melbourne nemen. Rechtermuisklik op de link waar staat dat je hem kan beluisteren en je kan hem gelijk op je computer bewaren.
 

- Een andere website is Tourcaster.com . Hier zijn ze helaas niet gratis, maar ongeveer 10 (US) dollar. Je hebt er wel een overzicht van mp3 tours van over de hele wereld en het is goedkoper dan een 'echte' tourguide.




- Wel is Tourcaster via Itunes gratis te verkrijgen (geen idee waarom het op die manier wel gratis is...)hier gaat het niet om de daadwerkelijke tours, maar een introductie over de stad. 
Mocht je naast het zwembad liggen en geen zin hebben om een brochure te lezen ;). Het geklets is natuurlijk in het Engels met heerlijk Australisch accent..dus let erop of je het wel kan verstaan...anders is een boekje lezen een beter idee.



- Google verder nog even met een zoekopdracht als podcast tour sydney (of een andere stad), zo kan je altijd nog wat meer bronnen achterhalen.



Toch liever een 'levende' tourguide? Ok, voor jullie ook nog een tip dan:
Time out Sydney geeft je een mooi overzicht van Sydney's best guided walking tours




Enne, mocht je nou met je mp3 speler op door de stad lopen...... 
kijk wel uit bij het oversteken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren op bovenstaand bericht kan hieronder! Liever persoonlijk contact? Stuur een mailtje naar stefanlieve@yahoo.com