De nieuwste video vind je hier! Het vierde en laatste interview: Joost in Australie !

woensdag 8 december 2010

Sydney changes in time

"Hallo, wij willen graag een Blue Weekly Travel pass....
Wat? Die bestaan niet meer?
hehehe...ja wij waren hier 2 jaar geleden voor het laatst...wat heeft u dan?"

Het blijft altijd een beetje lastig, accepteren dat ook in de omgeving die ooit zo vertrouwd voelde...dingen kunnen veranderen. Zo ook onze oude, vertrouwde travelpass. Dit is ..of was...een combi kaart voor de trein, bus en ferry (pont) de wij iedere week voor 30 dollar kochten en zo onbeperkt konden reizen. Super geregeld en toen helemaal met de euro-australische dollar koers, goedkoop. Na een optelsom te hebben gemaakt hoeveel we dachten deze week met het openbaar vervoer te gaan reizen, vonden we dat we maar snel zo'n kaart moesten aanschaffen. De meneer aan het loket keek ons alleen een beetje vreemd aan, toen we om de pas vroegen. Later las ik overigens dat het nieuwe passen systeem pas in April dit jaar was doorgevoerd, dus we waren nog niet geheel waardeloos geworden met onze kennis van Sydney ;)
Maar nu was er dus een geweldig nieuw systeem om vooral de toeristen het leven wat makkelijker te maken.
My Zone is voor hun de oplossing zoals voor ons de OV chip kaart...( u voelt al aan wat ik van deze My Zone vind). Nu kan je een aparte kaart kopen voor trein (MyTrain), bus (MyBus) en natuurlijk de pont (MyFerry)....want wie reist er nou met alle drie tegelijk he?..gekke mensen..
Uhm toeristen wellicht?

Oh maar wacht...er bestaat ook een combinatiepas! MyMulti (slim bedacht hoor)....in plaats van 30 dollar, is deze nu 41 dollar geworden. He maar wacht eens...dat is toch hetzelfde als de Blue Travel Pass waar ik eerder om vroeg?....VERWARREND Loket meneer!!!
Puur uit principe en het gevoel alsof we door onze eigen stad in het ootje werden genomen, hebben we besloten deze dus niet aan te schaffen. 



Voor diegene die de eerste keer in Sydney komt en de 30 dollar pass niet heeft meegemaakt.en maak je er verder ook geen probleem van om 41 dollar te betalen (per kaart, per persoon). Dan is deze My Multi pass zeker een goede investering.  Een retourtje met de trein is binnen 1 zone 4,40 dollar. 
Je kan er onbeperkt van reizen (binnen 1 zone zoals het gehele centrum, wat buitenwijken en naar Bondi Beach). Ook heb je de ferry nodig als je vanaf Darling Harbour of Circular Quay naar bijvoorbeeld Manly of de Taronga Zoo wil gaan. Door de pass heb je ook geen gedoe met kaartjes in de bus kopen en kan je ook met de Prepayed bussen reizen. 

Wij geven ons de volgende keer in Sydney, als we in Maart terug zijn,  ook maar over aan de  nieuwe hippe kaart....voor 41 dollar.... grrrmpff...


Meer informatie over de verschillende soorten travel passes, prijzen, zones en routes kan je kijken op http://www.myzone.nsw.gov.au/
Ook raden we aan deze website te raadplegen mochten de prijzen in de toekomst weer veranderen, zodat dit bovenstaande verhaal niet geheel klopt.



1 opmerking:

  1. Het was voor dave en mij ook shocking hoe duur het openbaar vervoer geworden was! Aangezien ons dagbudget ongeveer 1 pas is....(oke ik overdrijf) maar toch een smack in the face he, als je daar zo staat!
    Maar dat laat je vast niet belemmeren zodra je door de Sydneystraten loopt. Wat een uitzicht vanuit dat ideale appartementje!!!!!
    Enjoy (ook al zijn jullie daar nu niet meer)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren op bovenstaand bericht kan hieronder! Liever persoonlijk contact? Stuur een mailtje naar stefanlieve@yahoo.com