De nieuwste video vind je hier! Het vierde en laatste interview: Joost in Australie !

woensdag 12 januari 2011

75% van Queensland staat onder water...

Even een serieus bericht zo tussen onze reisberichten door. Volgens mij was het in Nederland ook al veel in het nieuws geweest dat een maand geleden in Wagga Wagga in de staat New South Wales, een grote overstroming het plaatsje had getroffen.
Daarop volgde aan de West Kust Carnarvon, die blijkbaar 1 keer in de zeg 6 jaar met zo'n overstroming te maken hebben. De Australiers zijn taaie, veel al postief ingestelde mensen en het feit dat daar de oogst van veel fruitsoorten nu naar de knoppen waren was daar wel de grootste zorg. ( De huizen kwamen op de tweede plaats.)
Wat er precies in Queensland gebeurde in de periode dat wij weinig contact met de buitenwereld hadden, weet ik niet precies. Vanuit Nederland hoorden we wel berichten dat we moesten oppassen voor krokodillen haha, maar wij zaten natuurlijk niet in Queensland. Wel hoorde ik op de radio en tv dat er een geld inzamelactie werd gestart, om daar de mensen in ieder geval de draad weer op te kunnen laten pakken. Afgelopen zondag werd op tv een grootschalige nationale actie gehouden en dat heeft toen al miljoenen opgeleverd.

Toen ze net dachten dat het 'ergste voorbij was', is er van maandag op dinsdag een Flash Flood het gebied boven de stad Brisbane doorgeraasd. Een flash flood houdt in dat er een muur van water door een gebied stroomt afkomstig van een rivier of dam, overbelast door de vele regenval.
Het stadje Toowoomba werd als eerste getroffen, totaal onverwacht en al snel stond alles onder water. Helaas vielen er daarbij doden en er worden nog steeds veel mensen vermist.
Wij zetten dinsdag ochtend de tv aan (toevallig zaten we die dag ergens met tv) en de hele dag door ...en volgens mij nu nog steeds (woensdag)...is er een doorgaand journaal. Het slechte weer zorgt er voor dat het waterpeil nog steeds stijgt. In de hoofstad van Queensland, Brisbane, staat het centrum momenteel onder water en de rivier die door Brisbane loopt stijgt nog steeds. Steeds meer buitenwijken en gebieden lopen onder water.
Tot zover de informatie wat ik her en der heb opgevangen. Het mooie is dat je nog steeds geld kan doneren om de mensen te ondersteunen in de wederopbouw. Ook al zitten ze nu nog steeds in de crisis van het ontruimen van de gebieden.
Via  http://www.qld.gov.au/floods/donate.html meer informatie over hoe of wat, ook voor degenen die op de hoogte willen gehouden worden. Hopelijk is er verder niemand van onze lezers die familie heeft in het gebied! Meer informatie ook via Australie.nl http://australie.nl/id/1/7387/watersnood_in_queensland.html
Wij doneren zelf ook nog een kleinigheidje, al is het maar 20 dollar...het is een bijdrage die volgens mij erg welkom is.

Tja, zelfs in het mooie land Australie zijn de gevolgen van de Global Warming te voelen. Doordat de oceanen te warm zijn voor de tijd van het jaar, valt er als gevolg teveel regen.
Zelf rijden we volgende week door Carnarvon wat laatst onder water heeft gestaan. In het plaatsje Kalbarri waar we nu zijn, is nog steeds merkbaar hoe groot de overstroming is geweest. Het water van de rivier wat over gaat in de zee is donkerbruin en de golven van de zee lijken hierdoor wel van chocolade! Morgen zal ik er eens een foto van maken.
Verder is er bij ons in het gebied een Cycloon (Vince) onderweg, over een paar dagen zal boven Exmouth (A in het plaatje) meneertje Vince van zich laten horen. Wij zitten dan bij Monkey Mia (letter B, net wat meer onder Exmouth) en hopelijk hebben we er weinig last van...

To be continued ;)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reageren op bovenstaand bericht kan hieronder! Liever persoonlijk contact? Stuur een mailtje naar stefanlieve@yahoo.com